Britanski kardiolog šokirao javnost: Masti čuvaju zdravlje, deblja nas samo ovo!

Britanski kardiolog šokirao javnost: Masti čuvaju zdravlje, deblja nas samo ovo!

04/01/2018

Bezbroj puta smo do sada čuli da su masti štetne za zdravlje, jer začepljuju arterije, povećavaju rizik od bolesti srca, uzrokuju pretilost…

Ali, britanski kardiolog dr Asim Malhotra tvrdi upravo suprotno. I daleko od toga da je jedini!

Naime, nova istraživanja pokazuju da je neprijatelj broj jedan vašeg tijela -šećer. Osim toga, dr Malhotra tvrdi da su punomasni proizvodi dobri za zdravlje i da postoje brojni dokazi koji pokazuju da masti ne samo što ne dovode do srčanih problema, nego ishrana koja uključuje punomasne mliječne proizvode štiti od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Dr Malhotra ohrabruje svoje pacijente da jedu masti, ali da izbjegavaju “light” proizvode.

“Savjetujem im da jedu punomasne proizvode i namirnice koje sadrže zasićene masti. Kada im još napomenem da se drže podalje od svega što navodno snižava kolesterol, gledaju me otvorenih usta”, kaže kardiolog.

On je objasnio i da svi proizvodi koji navodno snižavaju kolesterol povećavaju rizik od srčanih bolesti i dodaje da masti nisu (glavni) krivac za pretilost.

“Izbjegavao sam punomasne proizvode, trenirao, ali sam ipak imao salo na trbuhu. Tada sam počeo istraživati utjecaj masti na zdravlje”, kaže doktor.

Dr Malhotra tvrdi da je najveća opasnost po zdravlje šećer, a sa njime se slaže i profesor pedijatar dr Robert Lustig. I on je proučavao utjecaj masti i šećera na pretilost kod djece i zaključio da bi proizvodi koji sadrže šećer morali imatu istaknuta upozorenja, kao što to imaju cigarete ili neka alkoholna pića.

Sve je više stručnjaka koji smatraju da glavni krivac za prekomjernu težinu i čitav niz povezanih bolesti nisu masti, nego šećer.

“Ne debljate se od masti, baš kao što ne postajete zeleni od povrća koje jedete”, ističe kardiolog, a doktor Gari Tobs upozorava da debljina nema veze s brojem kalorija, nego sa onim što jedemo.

U prilog tome govori i činjenica da se oko 23 posto populacije u Švedskoj pridržava režima ishrane koji podrazumjeva punomasne proizvode i što manje ugljenih hidrata.

Švedski stručnjak dr Andreas Enfeldt, koji je osmislio program ishrane sa manje ugljenih hidrata a više masti, ističe da mnogi misle da je njegov režim ishrane “tempirana bomba”, ali dok je svugde u svijetu sve više pretilih, činjenica je da se broj ljudi sa prekomjernom težinom u Švedskoj postupno smanjuje.

Istraživanja Švedskog zdravstvenog vijeća pokazala su da je upravo ovakav režim ishrane najbolji, ne samo za skidanje kilograma, nego i za smanjivanje rizika od kardiovaskilarnih bolesti kod pretilih ljudi.

Osim toga, dva istraživanja koje je 2014. godine proveo Savez za medicinska istraživanja na Sveučilištu Cambridge, pokazala su da zasićene masti iz mliječnih proizvoda, ako se konzumiraju umjereno, smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Izvor: net.hr/

Leave a Reply