Ne stavljate lovor u gulaše i variva? Nakon ovoga sigurno hoćete

Ne stavljate lovor u gulaše i variva? Nakon ovoga sigurno hoćete

11/02/2019

Osim što je odličan začin za ovakva jela, lovor ima i ljekovita svojstva zbog kojih bismo ga trebali imati i u kućnoj ljekarni…

Zimzeleno stablo lovora udomaćilo se na Mediteranu, a njegovi listovi neizostavan su začin u raznim umacima, varivima, juhama i gulašima… Upotrebljavaju se njegovi svježi i suhi listovi. U kombinaciji s majčinom dušicom, odličan je začin gotovo svim juhama, umacima, marinadama, octu, mesnim paštetama i jelima od mesa.

Nedavna znanstvena istraživanja pokazala su učinkovitost lovorovog ekstrakta u zacjeljivanju rana, a manje je poznato i da smanjuje razinu hormona stresa u organizmu, ali i pomaže kod menstrualnih bolova te može potaknuti redovitu i normalnu menstruaciju.

Lovor smanjuje i nadimanje, pomaže kod problema s probavom te je zbog toga začin kojim bismo se svakako trebali češće koristiti pri pripremi jela.  Koristi se u narodnoj medicini i kod bronhitisa. Osobi koja pati od ovog problema treba staviti obloge umočene u vodu u kojoj se kuhao lovor.  Listovi lovora obiluju i vitaminima A i C te mineralom cinkom koji imaju važnu ulogu u održavanju snažnog i zdravog imuniteta i čuvaju zdravu membranu sluznice očiju, nosa, usta, grla, pluća i probavnog sustava. Ovoj biljci pripisuju se i antibakterijska i antivirusna svojstva, ali i antiseptična i antigljivična, zbog čega se upotrebljava i kao prirodni antiseptik.

Lovor protiv kuhinjskih moljaca

Ako želite spriječiti da kuhinjski moljci upropaste vaše namirnice i zavuku se u brašno, rižu, griz i slično., svježe čiste listove rasporedite po ormarima u kuhinji. Možete ih staviti u prozračne vrećice od gaze i objesiti ili ih jednostavno malo prosušite i odložite u posude i vrećice s namirnicama. Djelovat će nekoliko mjeseci. Kad izgube prepoznatljiv miris, zamijenite ih novima.

www.vecernji.hr