Ples pomaže u borbi sa anksioznošću i koristan je ako patimo od stresa ili smo lošeg raspoloženja

05/02/2020

​Bavljenje sportom poboljšava emocionalno blagostanje. Pokretanje tijela u pokretu uzrokuje da mozak izlučuje serotonin, hormon koji je direktno povezan sa raspoloženjem i endorfin, supstance koje promoviraju osjećaj zadovoljstva.

Iz tog razloga ples pomaže protiv anksioznosti i koristan je ako patimo od stresa ili smo lošeg raspoloženja.

Nisu svi spremni za bavljenje sportom. Neki ga smatraju dosadnim, drugi previše napornim a postoje i oni koji nikad ne pronađu snagu da krenu. U ovim slučajevima ples može biti dragocjena opcija. Prema nekim studijima, ples pomaže u opuštanju fizičke napetosti koja prati ovo stanje uma.

Za mnoge ljude ples je olakšanje, sredstvo izražavanja i utočište u kome se mogu skloniti. Ovo je veoma zabavna i ponekad izazovna aktivnost. Iz tih razloga, to je idealna aktivnost za one koji se trebaju koncentrati na nešto pozitivno. Među mnogim prednostima, povećava kreativnost.

Neka istraživanja pokazuju da tijelo ima dubok utjecaj na um. Zahvaljujući načinu na koji se tijelo kreće kada plešemo, možemo reći da ples pomaže u borbi sa zabrinutošću i bilo kojom drugom emocijom koja nas blokira. Istražimo temu u narednim paragrafima.

 

Ples povezuje tijelo i emocije

Ples nudi brojne fizičke i mentalne koristi; prednosti koje mogu pomoći da našu rutinu učine manje dosadnom. Nadalje, ples je odlično sredstvo za izražavanje osjećaja putem pokreta. Drugim riječima, da se povežemo sa emocijama koje doživljavamo i naučimo da ih izražavamo.

Ali, među svim postojećim plesovima, neki su se pokazali više terapeutski od drugih. Na primjer, prema jednom istraživanju, tango je savršen za ljude koji imaju probleme sa depresijom i Parkinsonovom bolešću.

Ali to nije sve. Ples smanjuje, smiruje misli zahvaljujući punoj koncentraciji koju tijelo obraća pokretima koje treba izvoditi. Ples pomaže protiv zabrinutosti, jer odvlači pažnju od prijetećih podražaja. Studija Petera Lovaata kaže da ples potiče mozak na stvaranje novih misli i novih neuronskih krugova.

Psihološke prednosti plesa

Pomaže nam da se povežemo sa sobom

Ples nam omogućava povezivanje sa sobom. Daje nam priliku da se upoznamo kroz govor tijela i probudimo svoja osjećanja i emocije. Na ovaj način možemo se povezati s tom anksioznošću koju toliko odbijamo da izrazimo i kanališemo, favorizirajući tako ispravno upravljanje emocijama.

Grupni plesovi također nam pomažu da se povežemo sa drugima.

Pozitivno utiče na raspoloženje

Plesom oslobađamo svoj um od svojih strahova i briga, poboljšavajući raspoloženje. Iz ovog razloga je izuzetno preporučljiva aktivnost i za osamljenike i za one koji pate od stresa i anksioznosti.

Poboljšava koncentraciju

Za ples je potrebna velika mentalna koncentracija, jer zahtjeva veliku pažnju pokretima koje morate izvoditi. Upravo je to jedan od glavnih razloga zašto se plesom opuštamo i počinjemo koncentrirati na sadašnji trenutak, ovdje i sada.

Jača samopoštovanje

Kada počnemo da plešemo, moramo biti u stanju da budemo strpljivi i spremni da se poboljšavamo tokom vremena. Shodno tome, saznanje da ćemo se vremenom poboljšati i steći veću spretnost odmah podiže nivo povjerenja u sebe.

Shodno tome, ples povećava našu energiju. Ako redovno vježbamo, primijetit ćemo bolji fizički učinak i veći potencijal. A to će naravno imati direktan utjecaj na to kako se osjećamo.

 

Preuzeto sa: https://www.bebamur.com/